Подходяща за: 1-3 години

Дата на излизане: 30.10.2019 г.
Илюстрации: Дамян Дамянов
Преводач: Георги Ангелов
Обем: 52 страници
Формат: 21,5×21,5 см
Корица: мека
Цена: 11,98 лв.

 

Приказки 1, 2, 3, 4

от Йожен Йонеско

Откъс

Жозет отива при татко си, гъделичка го по носа, таткото прави гримаса, тя го целува, таткото си мисли, че е някое малко кученце. Не е малко кученце, неговото малко момиченце е.

– Разкажи ми приказка – казва Жозет на таткото.

Тогава таткото започва приказка…

– Приказка с теб и с мен – казва Жозет.

За автора:

Йожен Йонеско (1912 – 1994) e сред най-значимите драматурзи на ХХ век, тачен като баща на „театъра на абсурда” заради пиесата си „Плешивата певица”. Детските му години минават в родната Румъния и във Франция, където се установява окончателно през 1939 г. Там създава всичките си творби. През 1970-а е избран за член на Френската академия на науките.

Историите от „Приказки 1, 2, 3, 4“ са писани между 1969 и 1971 г. и са посветени на дъщеря му Мари-Франс, която се появява между страниците като нетърпеливата Жозет. В образа на нейния баща пък е самият Йонеско.

 

nagradi

Книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели” е плод на любовта ни към добрата литература и красивите илюстрации. В нея ще откриете малко известни приказки за деца, писани от големите автори на XIX и XX век (Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Анатол Франс и др.)
За всяка книга избрахме да работим с различни български художници, които да създадат илюстрациите. 

През 2017 г. поредицата получи приза „Златен лъв“ на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост, а през юни 2018 г. беше отличена с награда „Христо Г. Данов“ в раздел „Изкуството на книгата“.

През юни 2019 селекцията беше удостоена с нова награда „Христо Г. Данов“ – в категория „Издание за деца“.

 

Всички заглавия в поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“​

Close Menu