Print

Дата на излизане: 18.10.2016 г.
Корица: Ина Бъчварова, Владимир Венчарски
Преводач: Стефан Русинов
Обем: 128 страници
Формат: 13,5×21 см
Корица: мека
Цена: 10 лв.

Къщата на улица Манго

от Сандра Сиснерос

Есперанса Кордеро е мексикано-американско момиче, което расте в
мизерен квартал на Чикаго. Есперанса, чието име означава Надежда, иска да се премести на по-хубаво място. Надява се на по-добър живот другаде.
С помощта на героинята си Сиснерос описва какво е състоянието на „нещо без име”, както се чувства Есперанса. Това е срамът, самобичуването, че не си достатъчно добър.
В САЩ книгата на Сиснерос се появява през 1984-а и става литературна сензация. Печели American Book Award и днес изучават „Къщата на улица Манго” в началните училища, гимназиите и университетите като ярък представител на жанра coming-of-age novel.

За автора:

Сандра Сиснерос (1954) е американска писателка с мексикански произход, автор на стихосбирки, сборници с разкази и романи. Сиснерос е сред факторите и в т.нар. чикано литература, създавана в Съединените щати от автори с мексикански корени. Най-известна е с романа „Къщата на улица Манго“ (1984), който вече е класика на американската литература и представителен за американското минималистично писане, наред с нещата на Реймънд Карвър, Ейми Хемпел, Грейс Пейли и др.

laurel-wreath-grey

American Book Award 1985

Close Menu