Дата на излизане: 06.10.2017 г.
Корица: Милена Вълнарова
Преводач: Руси Русев
Обем: 288 страници
Формат: 16,5×23,5 см
Корица: мека
Цена: 15 лв.

Левиатан. За християнската държава. За царството на мрака

от Томас Хобс

В частта „За християнската държава” Хобс разглежда природата на християнската държава и повдига  въпроса на кои Писания трябва да се доверяваме и защо. Ако някой може да претендира за свръхестествено откровение, надвишаващо гражданското право, то тогава ще има хаос, а горещото желание на мислителя е той да бъде избегнат. Според него може да се вярва само на Библията. 

В четвъртата част „За царството на мрака” Хобс не говори за Ада – той не вярва нито в него, нито в Чистилището. За философа царство на мрака е невежеството, което е противник на светлината на истинското знание. „…не е нищо друго освен заговор на измамници, които, за да добият власт над хората на тоя свят, се опитват с неясни и погрешни учения да угасят естествената светлина на природата, както и тая на Евангелието, така че хората да не бъдат готови за бъдещото царство Божие.

За автора:

Томас Хобс (1588-1679) е сред най-важните политически мислители в историята на философията – редом с Платон, Аристотел, Лок, Русо, Кант. Той е убеден монархист и победата на английската революция, обезглавяването на Чарлз I,
управлението на Оливър Кромуел и Реставрацията на Стюартите имат основна роля за това.
Затова Хобс избира изгнанието и напуска Англия със семейството на лорд Уилям Кавендиш. В чужбина той е преподавател по математика на бъдещия крал Чарлз II. През 1651 година публикува най-важния си труд – „Левиатан”, и това задълго го лишава от възможността да се върне в родината си.

Close Menu