Корица: Костадин Кокаланов
Преводач: Васа Ганчева, Меглена Боденска
Обем: 384 страници
Формат: 13,5×21 см
Корица: твърда
Цена: 22 лв.

Сцени от един семеен живот, Сарабанда, Есенна соната, Персона

от Ингмар Бергман

През 2018 г. светът чества сто години от рождението на Бергман. Четири от неговите велики киноновели – „Сцени от един семеен живот“, „Сарабанда“, „Есенна соната“ и „Персона“, бяха събрани в една книга по този повод. Първите три са преведени от Васа Ганчева. Четвъртата – „Персона“, излиза за пръв път на български в това издание в превод на Меглена Боденска.

За автора:

Ернст Ингмар Бергман е роден на 14 юли 1918 г. в Упсала, Швеция. Син е на пастор и затова получава строго и религиозно образование. На десетгодишна възраст той се сдобива с кинокамера и това определя бъдещето му завинаги.

Най-добрият режисьор на всички времена – това отличие Ингмар Бергман получава на 50-ия Международен филмов фестивал в Кан през май 1997 г. Наградата „Палма на палмите” взима от името на шведския режисьор неговата дъщеря Лин. Това е само едно от многобройните отличия, които му връчват. Той е вдъхновение за множество режисьори, образите във филмите и пиесите му са толкова характерни, че името му се използва като нарицателно – „бергманов”. Двайсет години по-късно, след четиресет филма, сто и седемдесет театрални постановки, шест брака, множество връзки, през 2007 г. той си отива от този свят.


 

Close Menu