Скъпи читатели,

За да е успешна и бърза покупката на избраните от вас книги на 23 ноември 2018 г., не забравяйте да посочите в контактната форма заглавието и колко броя искате, както и име и телефон за контакт. Доставката е за сметка на купувача и ще бъде извършена чрез куриерска фирма „Спиди“ до офис или до посочен от вас адрес.

Совите не са това, което са...

Специално тези са наградите ни "Христо Г. Данов" - най-високите отличия в областта на книгоиздаването у нас. Получихме ги в категориите "Превод" и "Изкуството на книгата" заради работата на преводачката Надежда Розова върху романа на Джон Барт "Химера" и заради поредицата ни "Детски шедьоври от велики писатели".

изложба "РазЛИСТи класиката"

Избрани илюстрации от български художници към книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели”

С участието на: Любен Зидаров, Чавдар Николов, Мила Янева-Табакова, Капка Кънева, Дамян Дамянов, Свобода Цекова, Милена Вълнарова, Юлиян Табаков

23 май – 2 юни 2018

Доайенът на българското изкуство Любен Зидаров в партньорство с нобеловия лауреат Анатол Франс, а карикатуристът Чавдар Николов в разговор за нещата от живота с Джеймс Джойс и Вирджиния Улф! Подобни диалози са възможни само в изкуството и изложбата „РазЛИСТи класиката!“ залага на срещите на съвременни български художници с някои от най-важните имена в европейската и световна литература от XIX и ХХ век. Както и на отзвука от тези срещи у децата от 5 до 16 години и техните родители, баби и дядовци.
Забележително е да проследиш как художничката Капка Кънева става съавтор на Марк Твен с помощта на ножица, хартия, лепило, светлина и сенки, а колежката й Мила Янева-Табакова пресъздава душевността на Мери Шели с акварел. Или как илюстрациите на Дамян Дамянов карат децата да летят към Бразилия с героите на Даниил Хармс. Същото е и с творбите на Свобода Цекова, създадени по вдъхновение от Осип Манделщам, и с произведенията на Милена Вълнарова, предизвикани от „Бяла приказка” от Валери Петров. Или фантазиите на Юлиян Табаков по фантазиите на Е.Е. Къмингс!
Настоящата експозиция е част от проекта „РазЛИСТИ София!” на издателство „Лист”, реализиран по програма „Култура” на Столична община. Основната му насока е създаването и разширяването на визуалната култура на децата в предучилищна и училищна възраст, както и на познанията за българското изкуство и световната литература на възрастните.

Събития за деца "РазЛисти София"

През април, май и юни 2018 г. издателство „Лист“ организира поредица от безплатни събития за деца. 

Актьорът Стефан Милков ще пресъздаде истории от няколко книги от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“ на издателство „Лист“. Освен артистично четене и разиграване на историята заедно с децата, ще има и други забавни игри.

А художничката Капка Кънева ще разкрие на децата как с ножица и хартия е създала илюстрациите за „Съвет към малките момичета” от Марк Твен. Заедно с тях ще изработи пилето от книгата, което после хлапетата ще си занесат вкъщи. 

Събитията са безплатни и са част от културния календар на Столична община.

Close Menu